Raseborgs slottskorv är en lyxig produkt för finsmakare. Tillverkad av lammkött i medeltida anda, med hög kötthalt och kryddad enligt gamla recept. Köttet i korven är närproducerat.

Pop-up-produkt.

Tillagning: Stek i stekpanna i lite matfett på medelvärme ca 10-12 min. Vänd korven under stekningen.

Tillagning: Grilla på grillen ca 10 min. beroende på grill.

 

 

Recept 1: Slottskorv Á la Raseborg.

300 g tagliatelle pasta

400 g Slottskorv

1st stor rödlök

2 dl matgrädde

2 - 3st vitlöksklyftor

½ tsk svartpeppar

Lite cayennepeppar

100g emmental

½ -1 dl finfördelad basilika

1 dl finfördelad persilja

½ tsk salt

Som dekoration: basilikablad, tomatklyftor

  1. Koka pastan enligt förpackningens direktiv i saltat vatten. Skär korven i ca ½ cm stora bitar och löken i ringar. Bryn korven och löken i stekpannan.
  2. För såsen värms grädden upp och den finfördelade vitlöken och pepparn tillsätts. Riv osten och tillsätt och smält osten i såsen. Tillsätt de finfördelade örterna och krydda med salt.
  3. Häll bort spadet från pastan och blanda såsen och pastan. Häll ut pastan i ett bredare uppvärmt serveringsfat och tillsätt brynta korven och löken. Dekorera med basilikablad och tomatklyftor.

 

Recept 2: Tagliatelle carbonara ’al Raselyx

250 g tagliatelle

300 g Raseborgs slottskorv

1 msk olivolja

2 msk hackad rosmarin

250 g halverade körsbärstomater

salt och peppar

3 äggulor

2 dl finriven parmesanost

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Häll av men spara 1 dl av kokvattnet (för 4 port).

Skär upp änden och tryck ut teskedsstora bitar av salciccian i en stekpanna. Bryn salciccian i oljan tills den får färg.

Tillsätt rosmarin och tomater, stek ytterligare 2 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Vänd ner pastan.

Vispa ihop kokvattnet med äggulor och parmesanost och blanda med pastan.

 

Recept 3: Rostade rotfrukter med Raseborgs slottskorv

Detta är en allt-i-ugnen-rätt med härliga rotfrukter efter säsong. Morötter och potatis blandas med olja och timjan innan det är dags för ugnen. I 30 minuter ska de ligga och få färg innan paprika och den smakrika korven sällskapar. Till detta finns en smakrik kvargsås

4 morötter

900 g fast potatis

1/2 tsk timjan

2 msk olja

salt och peppar

2 röda paprikor

2 förp Raseporgs slottskorv. (à 240 g)

2 dl kvarg

2 msk ketchup

1/2 ask färsk gräslök (à 20 g)

Sätt ugnen på 225°C.

Skölj morötter och potatis och skiva i ca 1 cm tjocka skivor med skalet.

Blanda rotsakerna med timjan, olja, salt och peppar på en plåt. Rosta mitt i ugnen ca 30 minuter.

Dela, kärna ur och skär paprikan i stora bitar och skiva korvarna. Blanda det med rotsakerna på plåten när det återstår ca 10 minuter av tillagningstiden. Sätt tillbaka plåten i ugnen och tillaga ytterligare 10 minuter.

Blanda kvarg med ketchup och smaka av med salt och peppar.

Hacka gräslöken och strö över rotfrukterna precis före servering.

Servera rotfrukterna och korven med såsen.

Tips

Byt ut ketchupen mot senap eller riven pepparrot.